Robot maakt geneesmiddelen

De robot is nauwkeuriger dan een laborant

Het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein heeft een extra slimme geneesmiddelenrobot in gebruik genomen. De machine is in staat om dure biologische medicijnen tegen kanker, reuma en MS te maken.

Hij is nauwkeuriger dan een laborant en houdt ook bij welke middelen nog niet voorbij hun houdbaarheidsdatum zijn. Daardoor wordt er zo min mogelijk verspild.

Op maat gemaakt

Biologische geneesmiddelen worden op maat gemaakt, voor elke patiënt is de dosering anders. In de medicijnen zitten geen chemische bestanddelen maar eiwitten. Bij het mengen van het medicijn met de hand kunnen die eiwitten makkelijk kapot gaan, bijvoorbeeld als te hard wordt geschud. Dat maakt het medicijn minder effectief. Voor deze robot is een speciale zachte zwenkbeweging ontwikkeld, die de eiwitten heel houdt.

Ook hoeven aan het eind van de dag geen restanten meer te worden weggegooid. Voorheen werd een aangebroken flesje uit voorzorg weggegooid, omdat er geen betrouwbaar registratie- en bewaarsysteem was. Zonde, want biologische geneesmiddelen zijn vaak langer houdbaar, variërend van een paar uur tot een maand.

Flacon

De nieuwe robot maakt van elke flacon een foto en labelt er een unieke barcode aan. Als er zich een dag later een volgende patiënt meldt, maakt de robot eerst het restant op.

Ziekenhuisapotheker Ewoudt van de Garde verwacht een aanzienlijke bezuiniging: “Biologische geneesmiddelen kosten vaak duizenden euro’s per jaar per patiënt. De verwachting is dat we als ziekenhuis met deze geneesmiddelenrobot jaarlijks ongeveer 75.000 euro kunnen besparen.”

Bron: nos.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.